Kuchnia lubelska

Kulinarne ciekawostki, przepisy na lubelskie potrawy, najlepsze restauracje

Pierogi po lubelsku

Pierogi po lubelsku

W wielu lubelskich restauracjach i punktach garmażeryjnych w ofercie znajdują się pierogi lubelskie. To znana i lubiana potrawa na Lubelszczyźnie. Ze względu na to, że pierogi z kaszą, serem i innymi dodatkami mają bardzo wiele wariantów, nazwa nie została wpisana póki co na listę potraw regionalnych.

Uwzględniono jak dotąd pierogi nowodworskie, pierogi olszewnickie, czy skromowskie. Wszystkie one łączy jednak fakt, że po pierwsze receptura od lat związana jest z regionem lubelskim, a dwa, do ich produkcji należy użyć kaszy, gryczanej lub jaglanej lub/i sera białego. A my dziś przygotujmy popularne pierogi a’la lubelskie, które z pewnością podawane są w wielu domach na Lubelszczyźnie i które również możemy  ze smakiem zjeść w wielu popularnych regionalnych restauracjach.

Jakich zatem składników potrzebujemy?

Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej np. typ 500

pół łyżeczki soli

 1/5  szklanki oleju tj. ok 50 ml

szklanka gorącej wody - 250 ml

Farsz:

10 dag kaszy gryczanej

1 duża cebula

500 g dobrego twarogu (półtłustego lub tłustego)

250 g boczku wędzonego lub słoniny

150 g śmietany

Dla smakoszy liście świeżej mięty

sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę gryczaną na sypko ( możesz to zrobić dzień wcześniej).

Podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek lub słoninę, a następnie dodaj do nich posiekaną cebulkę. Przez maszynkę do mięsa przepuść twaróg, kaszę oraz cebulę z boczkiem. Na koniec dopraw farsz odrobiną soli i pieprzu. Możesz też dodać posiekane listki mięty i kilka łyżek śmietany.

Przygotuj ciasto pierogowe: do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej i wymieszaj. Następnie wlej gorącą wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Najlepiej ręcznie, początkowo możesz sobie pomóc łyżką, aby się nie oparzyć. Wyrabiaj ciasto ok 10minut, do momentu, aż będzie gładkie i plastyczne. Wyrobione ciasto odstaw na 20-30 minut, aby „odpoczęło”. W tym czasie zagotuj osoloną wodę w dużym garnku, przygotuj wałek i szklankę do wykrawania krążków na pierogi.

Oddziel 1/3 ciasta i wyłóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj cienki placek, a następnie wykrawaj z niego krążki. Na każdy krążek wykładaj farsz i zlepiaj boki, by powstał pierożek. Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj 3-4 minut od wypłynięcia. Podawaj z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub posypać skwarkami.

Współpraca

Prowadzisz ciekawy biznes w Lublinie?
Napisz o tym.

Image

Ciekawostki z Lublina
Wydarzenia, inwestycje, miejsca.

© 2022, NaszLublin.pl

Redakcja

ul. Bursztynowa 31,
20-576 Lublin

Kontakt

kontakt@naszlublin.pl
tel: 606 281 023