Kuchnia lubelska

Kulinarne ciekawostki, przepisy na lubelskie potrawy, najlepsze restauracje

Korzyści z diety wegetariańskiej.

Korzyści z diety wegetariańskiej.

Dieta wegetariańska to typ odżywiania, w którym eliminuje się z jedzenia mięsa, ryb i pozostałych produktów odzwierzęcych. Kluczowym składnikiem menu są artykuły pochodzenia roślinnego czyli: warzywa, owoce, zboża, orzechy, rośliny strączkowe. Czasem spożywa się jaja i produkty mleczne. W ostatnim czasie wegetarianizm stał się bardzo lubianym stylem życia, choć w państwach Bliskiego Wschodu i Indiach niejedzenie mięsa przeważa od wieków. Sam wegetarianizm nie jest stylem jednorodnym, prezentuje mnóstwo wariacji i rozlicznych trybów odżywiania motywowanych odmiennymi powodami, wśród których można wymienić: przekonania etyczne, warunki środowiskowe, powody zdrowotne, religijne, kulturowe, czy ekonomiczne. W związku z tym warto także informować o różnorodnych efektach, niedoborach czy też innych konsekwencjach związanych z wegetarianizmem. Spróbujmy zatem uporządkować wiedzę na temat wegetarianizmu i zaprezentować walory a także negatywne strony takiej diety.

Rozmaite modele wegetarianizmu

Można wymienić parę kluczowych odmian wegetarianizmu, które różnią się między sobą tym, które produkty pochodzenia zwierzęcego są dopuszczalne w diecie. Każdy z tych sposobów wegetarianizmu bywa różnie przyjmowany, i w rzeczywistości granice pomiędzy nimi mogą być zmienne. Chociaż uznaje się następującą klasyfikację:
Wegetarianizm ovo - jedzenie jaj, ale oprócz mięsa i mleka,
Wegetarianizm lacto - jedzenie nabiału, ale bez mięsa i jaj,
Wegetarianizm ovo-lacto - konsumowanie jaj i mleka lecz bez mięsa,
Weganizm - zrezygnowanie ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsa, jaj, mleka i jego przetworów, jak również miodu i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm może przyjąć dwie odmiany: frutarianizmu - diety opartej głównie na owocach lub witarianizmu - diety, składającej się z surowych warzyw i owoców,
Flexitarianizm - dieta bogata w roślinne produkty lecz bez rezygnacji z mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pescowegatarianizm - dieta zawierająca ryby i owoce morza lecz bez produktów z zawartością mięsa.

Po co stosować dietę wegetariańską?

Właściwe menu wegetariańskie musi odznaczać się bogactwem składników i dopasowaniem do indywidualnych potrzeb, w odniesieniu do wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Występują wszak ludzie o wyjątkowych wymaganiach żywieniowych np. dzieci, kobiety w ciąży, sportowcy, osoby pracujące fizycznie. Jeżeli mówi się o niedostatkach diety wegetariańskiej, to z reguły dotyczy to kwestii niedoborów żywieniowych. Żeby uniknąć niedoborów, ważne jest, ażeby uwzględnić rozliczne źródła białka roślinnego, takie jak na przykład rośliny strączkowe, orzechy i zboża. W przypadku wegan, którzy rezygnują z jedzenia produktów mięsne, muszą zapewniać odpowiednią ilość składników odżywczych, takich jak witamina B12, kwasy tłuszczowe omega-3, wapń i żelazo. Poprawnie zarządzany wegetariański styl odżywiania może zapewnić zdrowie i wesprzeć w skutecznym utrzymaniu prawidłowej kondycji jak również przyczynić się do zniwelowania niebezpieczeństwa chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i cukrzycy. Bardzo ważne jest jednakże, żeby skonsultować wegetariańskie menu z dietetykiem lub lekarzem. Nie można także zaniedbywać badań kontrolnych.

Współpraca

Prowadzisz ciekawy biznes w Lublinie?
Napisz o tym.

Image

Ciekawostki z Lublina
Wydarzenia, inwestycje, miejsca.

© 2022, NaszLublin.pl

Redakcja

ul. Bursztynowa 31,
20-576 Lublin

Kontakt

kontakt@naszlublin.pl
tel: 606 281 023